Att ta sig fram i snö

Om man bor på ett ställe där det kan komma en hel del snö, eller om det rent av ständigt är snö kan det vara klokt att ha lite koll på hur man lämpligast tar sig fram. Om man bor på landsbygden kanske det också är så att det plötsligt kommer stora mängder snö, och då är det klokt att vara förberedd.

Ta sig fram inne i stan

Inne i större städer sköts vägarna ofta bra. Det plogas, sandas och saltas. Om det inte finns riktigt mycket snö kan det vara svårt att ta en snöskoter till affären. Då kan en lite mindre elscooter vara ett klokt val. Den tar sig fram även på snötäckta vägar och dessutom är den miljövänlig att köra. Även om en elscooter inte är samma sak som en snöskoter kan den dock fungera bra.

I terräng och på landsbygd

Om man bor på landet, har en stor tomt och kanske lite skog kan det vara bra att ha en snöskoter för att ta sig fram. Man behöver dock tänka på att det inte är tillåtet att köra snöskoter överallt.

Att köra snöskoter

Det är roligt att köra snöskoter och man kan ta sig fram överallt. Det går fort och man kan njuta av naturen på ett helt otroligt sätt. Det finns dock en del regler för körningen. Om man inte har haft körkort innan behöver man ett förarbevis för att få köra. Om man har bilkörkort måste det vara taget innan år 2000 för att det ska vara giltigt för snöskoter. Undantaget är om man åker på skotersafari. Där får alla köra skoter så länge man har ett körkort, och så länge ledaren har ett förarbevis.

Faror

Under de senaste åren har antalet dödsfall förknippade med skoterolyckor minskat. Man kan dock inte bortse från att det finns en hel del faror med att köra skoter. Det går ofta fort och om marken är ojämn kan det skumpa rejält. Om man kör snabbt och inte har riktig koll på var man kör kan det också vara så att man kör ut på is. En skoter väger en hel del och det är lätt hänt att den går igenom en tunnare is.

Skyddsutrustning

När man kör skoter är det viktigt att ha rätt kläder på sig. Det finns till exempel ett hjälmkrav som ska följas. Förutom det bör man också bära skyddsglasögon och tjockare kläder på kroppen. Det skyddar mot sprutande snö, men också mot sår om man ramlar av. Ett par handskar är också bra att ha på sig. Det förhindrar att man förfryser händerna. Om man vill ha halsduk måste man se till att den är ordentligt instoppad så att man inte fastnar med den i träd, i skoterns delar eller liknande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog