Lynx

Det finns en hel del både kända och mindre kända tillverkare av snöskotrar. Den inhemska tillverkningens dagar är dock över och svenskar som vill köpa snöskotrar får nöja sig med import. Märket Lynx har funnits sedan 1969 och har tillverkat mycket populära snöskotrar i 50 år.

Fabrik i Rovaniemi

År 1989 köpte Lynx upp den svenska snöskotertillverkaren och konkurrenten Ockelbo, men när Lynx själva blev uppköpta av Bombardier Recreational Products (BRP) 1993, som redan marknadsförde snöskotermärket Ski-Doo, flyttades produktionen av de båda märkena till fabriken i Rovaniemi i Finland. Marknaden för modellerna från Lynx ligger i huvudsak i Ryssland och i Norden.

Kända modeller

Den allra första modellen som de flesta förknippar med namnet hette Valmet Lynx och den som har tur kan fortfarande hitta den gamla modellen från 1969 bland veteranskotrarna. Motorn från Sachs sägs vara något alldeles extra. Den mest kända modellen av dem alla heter 5900 och den dök upp i produktionen i början av 1980-talet. I folkmun kallas modellen fortfarande “femnian” och den är så omtyckt att den har egna fan-baserade grupper på bland annat Facebook. Även denna modell går att hitta på den stora andrahandsmarknaden.

Modell 5900 kickade verkligen igång försäljningen av Lynx i Sverige och blev en klar favorit. I Ryssland tillverkas modellen på licens under namnet “Tajga”. Modellen var så pass driftsäker och pålitlig att den även användes av den finländska armén. Idag finns det en hel uppsjö av olika utföranden av originalmodellen där 59 Yeti stoltserar med en riktigt kraftig motor. Även modellerna 3900 och Forest Fox har fått stor uppmärksamhet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog