Ski-Doo

Det kanadensiska snöskotermärket Ski-Doo tillverkas av BRP, Bombardier Recreational Products. Märket anses av många vara världsledande och i Kanada är man oerhört stolt över dess historia. Grundaren hette Joseph-Armand Bombardier och han kallas ofta för den kanadensiska snöskoterns fader, men faktum är att han helt på egen hand var långt före sin tid.

Kollektiva snöskotrar

Vintertid i Quebec under 1930-talet innebar att man ofta var helt utlämnad åt vädrets makter. Regeringen skottade bara prioriterade vägar och invånare som bodde utanför dessa områden fick klara sig själva. Den unge Bombardier fick idén till den första vinterskotern när hans son dog till följd av att de inte kunde ta sig till sjukhus. Det fanns med andra ord ett stort behov av att kunna färdas på snön. Vintern 1936 såldes de första B7 modellerna som kunde bära 7 passagerare. 1940 byggde man dessutom en fabrik för själva syftet. 1941 hade man kommit upp i en modell som kunde transportera hela 12 passagerare. Produktionen avstannade dock på grund av andra världskriget. Efter kriget började regeringen snöröja även sekundärt prioriterade vägar och Bombardier började koncentrera sig på att ta fram snöskotrar för 1-2 personer istället.

Ski-Dog

1959 släpptes den första modellen vars produktionsnamn var Ski-Dog, men ett tryckfel i marknadsföringsbroschyren ändrade namnet till Ski-Doo. Denna snöskoter blev mycket populär bland olika yrkesgrupper och privatpersoner som behövde färdas i utmanande och svårtillgänglig terräng. Även sportintresserade drev på produktionen som ökade för att möta efterfrågan. Bombardier själv gick bort i cancer 1964, men hans idé om behovet av snöskotrar blev upptakten till en helt egen marknad som än idag omsätter enorma kapital.

Ski-Doo fortsätter att utveckla nya modeller och de arbetar ständigt med att förbättra såväl motorer som själva körupplevelsen. Även chassin, fjädring och tillbehör uppdateras med jämna mellanrum. Populära modeller just nu är bland annat Renegade-serien, MXZ och Summit-modellerna som tar ledkörning till nya nivåer. Märket förknippas med god kvalitet, hög prestanda, säkerhet och pålitlighet.

Tv-spel

Det är inte alla snöskotertillverkare som kan stoltsera med att figurera i ett TV-spel. “Ski-Doo: Snowmobile Challenge” från 2009 är ett snöskoterspel framtaget för Wii, Xbox 360 och Playstation 3 som har skapats av den svenska utvecklaren ColdWood Interactive. Den som inte har möjlighet att uppleva en snöskoter i verkligheten kan med andra ord tävla i tv-spelsvärlden med en av många tillgängliga modeller från Ski-Doo.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog