Underhåll din snöskoter

En snöskoter behöver ett visst mått av underhåll för att fungera väl och för att den ska vara säker att köra. Skotern utsätts för stora påfrestningar när den körs i snö och mark. Du bör regelbundet kontrollera din snöskoter och även byta ut de delar som börjar uppvisa slitage, så att ditt fordon kan fortsätta uppfylla de krav som ställs på det.

Alla som regelbundet är ute med motorfordon i snöig terräng vet att det krävs noggrant underhåll på fordon för att de ska fungera väl. Förutom snöskotrar finns det andra fordon som exempelvis ATV, eller “All Terrain Vehicle”, som används som rekreationsfordon och som arbetsfordon ute i skog och mark. För att säkerställa att din ATV fungerar väl kan du regelbundet behöva byta ut dess snöblad, vilket minskar risken för stötskador.

Regelbundet underhåll förebygger problem

Som skoterförare behöver du regelbundet se efter din snöskoter, särskilt efter en körning. Då bör du grovrensa framvagn, tunnel och motorutrymme så att den värsta isen försvinner. Annars kan stötdämpare och länkarmar frysa fast. Det är också en fördel att ställa skotern på en pall så att mattan är fritt hängande. Det är då enklare att varmköra skotern nästa gång du ska åka iväg.

Om du kör 100-150 mil varje säsong bör du planera in service två gånger per år. Skotern utsätts för extrema påfrestningar, så bultar, stötdämpare, bogghjul och axlar behöver ses över efter slitage. Framvagnen kräver också kontroll av styrstål, styrleder och plastbeslag. Motorn behöver rätt justeringar, där förgasarna måste kunna fördela bränslet till cylindrarna. Om oljan behöver bytas ska oljenivåmätaren kopplas bort från oljepåfyllningslocket, därefter kan du ta bort locket. Nästa steg är att ta bort dräneringsbulten från oljetanken, vilket bör göras med en skiftnyckel. När motoravtappningsskruven tas bort är det bra att ha en hink under motorn så att oljan kan rinna ner helt och hållet. Nu går det bra att fylla på oljetanken, och därefter ska alla delar sättas tillbaka igen på snöskotern.

När vintern är över bör snöskotern förvaras säkert. Om du väljer att bara dra över kapellet och lämna den på gräsmattan hela sommaren så kan det skapa mer slitage än att köra den under vintersäsongen. Innan du ställer undan din snöskoter bör du skydda ytorna och tvätta rent den samt smörja chassit. Konservera bensinen, ladda batteriet och glöm inte att byta olja.

Ta dig fram säkert i snön

Genom att utföra regelbundet underhåll på din snöskoter kan du ta dig fram säkert, utan att drabbas av olyckor eller att skotern plötsligt stannar när du är ute på fjället. Det finns en hel del faror med skoterkörning, marken är ofta ojämn och om du kör på isen kan skotern gå igenom, vilket kan vara livsfarligt. Förutom att underhålla skotern regelbundet bör du också se till att ha en bra skyddsutrustning, som tjocka kläder och skyddsglasögon samt ett par varma handskar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog