Yamaha

Det japanska märket Yamaha är en av marknadens största tillverkare av snöskotrar. Företaget heter Yamaha Motor Company och den första snöskotern lämnade fabriken kring 1960-talets mitt. Det var uppenbart redan från början att de japanska snöskotrarna utmärkte sig med modeller som gjorde riktigt bra ifrån sig på crossbanor världen över. Prestandan, styrreglagen och smidigheten talade för sig själva.

Legendariska modeller

Den allra första snöskoterprototypen från Yamaha hette YX15 som efter en del justeringar och testkörningar låg till grund för Yamaha SL350 som tyvärr har blivit legendarisk som Yamahas sämsta snöskoter. Kritikerna beskrev den som en klumpig snöplog, och de andra snöskotrarna i SL-serien mottogs med viss skepsis. Den första snöskotern drevs naturligtvis av en motorcykelmotor, vilket tjänade som en vink till Yamahas framgångar inom motorcykeltillverkningen.

På 1970-talet släpptes sportserien, SR, som fick stora framgångar. Yamaha experimenterade för fullt och det släpptes många utvecklade och förbättrade serieversioner. 1974 kom den ännu sportigare GPX-serien som visade att Yamaha hade förstått sitt eget värde. Försäljningsstjärnan såg sin absoluta topp under 1980-talet med den berömda Yamaha Phazer, PZ, som följde med i olika produktionsmodeller ända in i 2000-talet. Även APEX-modellerna och RS-serien utgör en del av flaggskeppet Yamahas mest berömda snöskoterproduktion. Yamaha ligger högt på listorna bland världen bäst säljande snöskotertillverkare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

flash-blog